15 Januari 2018 pakte de Steenwijker Courant groots uit met een volle pagina over het plan Thijzon voor een zonneweide van Harm Vredenburg. Thij staat voor het nabij liggende buurtschap. Harm bestiert samen met zijn vrouw Anja een installatiebedrijf aan de Dolderweg in Steenwijk. Naast ondernemer reist hij als duiker de wereld rond en ziet de vervuiling op, vroeger exotische, duikplekken toenemen. “Het is verschrikkelijk hoeveel afval je tegenkomt. Doppen, flesjes, plastic, netten, de stranden liggen er vol mee.” aldus Vredenburg die daar mede zijn motivatie uit haalt om het gebruik van grondstoffen en energie zoveel mogelijk terug te dringen.

Het plan was al klaar in 2016. De weide ligt bij de voormalige boerderij van zijn schoonouders. “Het boerenbedrijf is niet meer in functie en de grond heeft geen landbouwbestemming meer. Een zonneweide zou een prachtige invulling zijn.” zegt Vredenburg. Het gaat om enkele duizenden panelen en twee gebouwen. Het idee is dat inwoners in Steenwijkerland aandelen kunnen kopen in de zonneweide en daarmee een rendement van ongeveer 4 tot 5 % per jaar kunnen halen. In november 2017 heeft hij het plan ingediend bij de gemeente. Het bericht dat het initiatief ‘on hold’ is gezet omdat de gemeente eerst de resultaten van de G1000Steenwijkerland van 7 april wil afwachten is zojuist binnen gekomen. Zoals menig ondernemers loopt Vredenburg aan tegen het beleid van de overheid maar zijn motto is ‘Je kunt niet falen, tenzij je opgeeft’. Toch is de relatie met de gemeente, vooral via de Business club Steenwijkerland goed.

“ Het kan sneller en slagvaardiger!” volgens Vredenburg, “We willen graag een gemeente die zegt: ‘Hoe kunnen we jullie van dienst zijn’. Samen kijken hoe je de transitie kunt overbruggen. Duurzaamheid is ook samenwerken ten gunste van elkaar.” En niet ten koste van iets of iemand.

Vredenburg is een pionier. Al in 2005 heeft hij €100.000 extra geïnvesteerd om zijn, toen nieuwe, bedrijfsgebouw zo energiezuinig mogelijk neer te zetten. “Architecten hadden toen nog niet gehoord van de trias energetica*. Ik moest uitleggen dat 10 cm dakisolatie niet genoeg was”. Het bedrijf heeft onder andere een warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen en 56 zonnepanelen op het dak, een WTW warmteterugwinning, energiezuinige verlichting, etc… Daarmee houdt het de energiekosten onder de €10.000 per jaar. Vredenburg is klaar om het aantal zonnepanelen nog eens flink uit te breiden.

Na jaren een hybride auto te hebben gebruikt, schakelt Vredenburg binnenkort over op volledig elektrisch rijden. Hij komt overigens dagelijks op de fiets naar zijn werk en is, overtuigd door zijn zoon die veganist is, veel minder vlees gaan eten. “De branche is veranderd.” zegt hij, “We zijn ons veel meer bewust geworden van de noodzaak van duurzaamheid. Nu de technische en economische mogelijkheden zich aandienen gaat dat steeds meer samen met succesvol ondernemen. Als mensen positief gaan samenwerken dan ontstaat er altijd iets moois, daar hoef je nooit aan te twijfelen. Het gaat om de intentie iets goed te willen doen met elkaar, voor elkaar’”

* Trias energetica

  1. Beperk het energiegebruik
  2. Gebruik duurzame energie-initiatieven
  3. Indien nodig: gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk